Select Page
September 22, 2021

Sustainability is een combi van groots denken en gewoon doen

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?  

Vandaag: Virginia Yanquilevich, sinds vier jaar CEO van Dopper. Een van haar eerste acties in die rol was stoppen met de Dopper foundation. De reden: “waarom zou je een aparte ‘foundation’ moeten hebben als al je acties in het teken staan van de missie? In alles wat wij doen, richten wij ons op het verbannen van single use plastic om de waterbronnen van de wereld te beschermen. We doen dit onder andere door de verkoop van de bekende herbruikbare flesjes, maar doen we veel meer: We hebben educatieprogramma’s, een community van Dopper-wavemakers en schoon drinkwater projecten in Nepal. In alles wat we doen, proberen we koploper te zijn”.  

“Ik wil altijd beter en meer, ik wil altijd vooroplopen”.

We zijn een B-corp, ‘Great place to work’, waren samen met Tony Chocolonely een van de eersten in Nederland die werk maakten van de uitstoot in onze supply chain met ‘good shipping’, produceren in een fabriek met BSCI-certificering en onze ‘Original’ is Cradle 2 Cradle Silver gecertificeerd. Wij leren ontzettend veel van al die die gemeenschappen en certificeringen, het zijn als het ware spiegels voor je organisatie en die heb je echt nodig. Ik ben super ambitieus, ik wil altijd meer en beter. Als ik hoor dat we op ergens geen voorloper meer zijn, ga ik meteen aan de bak om uit te zoeken hoe we kunnen verbeteren.  

Die mindset hebben we niet alleen naar binnen gericht. We hebben bijvoorbeeld ook de Dopper-Wave-Movement. Daarmee sporen we bedrijven en individuen aan een ‘pledge’ tekenen om ‘single use plastic’ te verbannen. Zo brengen wij een systeemverandering te weeg, door te laten zien hoe het moet en anderen te inspireren mee te doen!  

Duurzaamheid stroomt duidelijk door de aderen van Virginia. Wat kunnen we leren van deze koploper die nooit stil zit? We stellen Virginia vier persoonlijke vragen.

Wat adviseer je organisaties die starten met sustainability?

Virginia: “Ga aan de slag en haak niet af bij moeilijke vraagstukken! Wij hebben het geluk dat Dopper is ontstaan vanuit een missie. Organisaties waarbij dat niet zo is zou ik aanraden niet gelijk alles te willen, beantwoord de vragen ‘waar wil ik naar toe en waar kan ik starten.’ Neem bijvoorbeeld een B-Corp certificering. Dit is een goed startpunt, alleen het is best moeilijk om alle benodigde punten te verdienen. Mijn advies: ‘begin gewoon en haak niet af als het even moeilijk wordt. Droom waar je heen wilt en zet kleine stappen’. Ook samenwerken met een organisatie als Dopper kan helpen.  

“Begin en haak niet af”.

Wat adviseer je de volgende generatie sustainability managers?

Virginia: “Vorm een community en volg best practices, doe het niet alleen. Er is zo veel te ontdekken. Ik merk hoe fijn het is om te kunnen praten met andere koplopers, iedereen deelt zo graag. Onze HR-afdeling praat bijvoorbeeld veel met die van andere B-corps. Zo leren we van elkaar. Aansluiten bij een movement zorgt voor zoveel extra kennis en energie.”

“Zoek anderen op, sluit aan bij een movement.”

We vragen Virginia hoe het sustainability vak er over 10-15 jaar uitziet. Virginia: “Ik ben heel hoopvol. Er is nu al zo veel mogelijk: elektrisch rijden, duurzame studies en dat wordt alleen nog maar meer. Daardoor kan je steeds makkelijker aansluiten bij bestaande initiatieven in plaats van zelf het wiel moeten uitvinden. Ik denk dat de huidige generatie van twintig- en dertigers het probleem dus wel gaat oplossen.  

Een CSR-afdeling van één persoon bestaat dan echt niet meer. Ik denk eigenlijk dat we dan überhaupt niet meer praten over CSR. Net zoals wij met de foundation zijn gestopt, wordt duurzaamheid straks voor iedereen business as usual, dat geloof ik echt! Uiteindelijk is het niet alleen een probleem voor die hippie of activist op een CSR-afdeling, maar van iedereen!  De omgeving wordt ook steeds kritischer, mensen hebben steeds meer kennis. Je hebt hele studies over de opwarming van de aarde. Heel tof en door de verspreiding van die kennis kom je met steeds minder weg.

Wat adviseer je je jongere zelf?  

Virginia: “Volg je dromen en droom groot. Hoe onmogelijker, hoe beter! Kijk daarnaast goed om je heen en houd oog voor waar je gelukkig van wordt. Dat realiseerde ik me in 2016, alleen op een hotelkamer in een ver buitenland. Ik zat in een mooi hotel, was commercieel directeur, werkte voor een tof merk, maar miste iets. Ik heb mezelf toen goed in de spiegel aangekeken en vervolgens een brief geschreven naar Dopper. Ik heb veel met water. Het is essentieel voor het menselijk leven en toch gaat er nog zoveel mee mis. Ik zie het als een voorrecht dat ik nu kan bijdragen aan een oplossing. Achteraf had ik misschien die stap eerder moeten zetten. Aan de andere kant is dat misschien gewoon de tijd die ik nodig had. Het belangrijkst vind ik dat ik direct in actie kwam toen het moment daar was en niet heb omgekeken. Daar zit voor mij ook de kern van werken aan duurzaamheid: het gaat niet om wat je gisteren deed, maar om het vermogen om jezelf kritisch te bekijken, te zien wat er beter kan en dat dan vervolgens ook te doen. Elke dag weer, als mens en als organisatie.

“Volg je dromen, en droom tegelijkertijd heel groot. Hoe onmogelijker hoe beter”

We vragen of ze zaken had gemist als ze direct bij Dopper was gestart? Virginia: “Jazeker, Dopper is als een warm badje, je wordt hier goed behandeld, ethiek staat hoog in het vaandel. Dat is supertof, alleen het leven is niet alleen zo. Het is goed om ook wat van de andere kant mee te maken. Al is het maar om ook te leren wat je niet wilt.”  

Wat zijn je daily mantra’s?  

Virginia: “Ik leef de missie echt, wij allemaal eigenlijk. Het realiseren ervan is niet makkelijk. Sterker nog, het is best een ‘bumpy road’ maar ik omarm de pijn! Het is nou eenmaal geen rechte lijn.  

We vragen Virginia hoe ze dat voor elkaar krijgt. Virginia: “Ik ben een bom energie! Het is soms bijna vermoeiend maar het helpt wel! Daarnaast is focus super belangrijk. Bij Dopper is ons doel kraakhelder, we hebben vijf strategische pijlers en een hele duidelijke richting. Iedereen heeft een persoonlijk ontwikkelingsplan gekoppeld aan dit doel, waardoor iedereen automatisch een steentje bijdraagt”.  

“Omarm die bumpy road, de pijn! Het is geen rechte lijn.”

Ook in mijn eigen leven zorg ik voor focus. Ik kies drie à vier dingen uit en ga daar volledig voor. Dopper is daar één van, maar ook familie en goede vrienden. Ik kies heel bewust met wie ik omga en waar ik ben. Je zult me niet snel op een plek vinden waarvan ik denk, ‘wat doe ik hier eigenlijk’. Ik kan niet overal ‘ja’ tegen zeggen, ook al klinkt dat aantrekkelijk. Het duurzaamheidsprobleem is zó groot en je kan je energie maar één keer gebruiken. Dus zoek ik bewust naar manieren om die zo effectief mogelijk te besteden: hoe groter, hoe beter dus!

You may also like…

Eerlijke start

Eerlijke start

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?...

Lean, green sustainability machine – Interview Lise Hordijk

Lean, green sustainability machine – Interview Lise Hordijk

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?...

Kijk eens wat vaker naar je keten in plaats van je organisatie

Kijk eens wat vaker naar je keten in plaats van je organisatie

Maak kennis met onze serie over en met sustainability frontrunners. Doel van de serie is de zichtbaarheid van de voorlopers op het gebied van zero emission en hun aanpak te vergroten en de followers te inspireren. Hoe vullen zij hun rol in? Welke adviezen geven ze?...